Saturday, June 30, 2012

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής



Για απουσία διαπραγματευτικής τακτικής στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατηγόρησαν  την κυβέρνηση η βουλευτής Β΄ Αθήνας του  ΣΥΡΙΖΑ Ρένα  Δούρου και ο υπεύθυνος  για την οικονομική πολιτική Γιάννης Μηλιός,

Η κ. Δούρου αναφέρθηκε στα θετικά για την Ισπανία και την Ιταλία αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, που «έδειξαν τι σημαίνει διαπραγμάτευση», ενώ για την επιστολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά ανέφερε ι ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει απερίφραστα ότι "αποδέχεται", ότι "δεσμεύεται" και ότι θα... "επιταχύνει" την εφαρμογή του "προγράμματος", ενώ μόλις στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται στην ανάγκη... "τροποποίησης" λόγω της ανεργίας και της ύφεσης, σε συνδυασμό όμως και πάλι με την "επίτευξη των στόχων" του προγράμματος λιτότητας». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε  ότι  «αποδεικνύεται έτσι εμπράκτως ότι δεν ήταν απλή παράλειψη η μη αναφορά στην επαναδιαπραγμάτευση το βράδυ των εκλογών της 17ης Ιουνίου από τον κ. Σαμαρά». 

Ο   Γιάννης Μηλιός, σχετικά με την απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να δανείζει απευθείας τις τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας, τόνισε  ότι «στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρεται ότι θα ισχύσει ακριβώς το ίδιο για την Ελλάδα» και ότι «μας προκαλεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη και αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα», ενώ πρόσθεσε ότι «ακόμη και αυτό το μέτρο δεν είναι αρκετό».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε  ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις επιστολές που έστειλε ο Πρωθυπουργός στους ηγέτες της Ε.Ε. , δήλωσε τα εξής:

«Η εμμονή του κ. Τσίπρα να αντιπολιτεύεται τη χώρα, είναι πλέον αντιληπτή από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μάταια περιμένουν την υπεύθυνη αντιπολίτευση που τους υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ»

Κρίσιμα και χρήσιμα»χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΒαγγέληςΒενιζέλος.​

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους για τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, αναφέροντας ότι προχώρησαν σε ορισμένα μικρά, δειλά και αποσπασματικά βήματα σε σχέση με την πολυεπίπεδη κρίση που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επισήμανε  ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επιλεκτικά για ορισμένες μόνο χώρες. «Η αλληλεγγύη οφείλει να είναι καθολική για να είναι πραγματική. Η χώρα μας χρειάζεται να επανέλθει στη φθινοπωρινή Σύνοδο Κορυφής και να διεκδικήσει δυναμικά αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση» επισημαίνει επίσης η ΔΗΜΑΡ.

«Ενώ η Ευρώπη συγκλίνει στις θέσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, απαιτώντας να σταματήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων και σε βάρος του δημοσίου χρέους,ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να καλύπτει την έλλειψη διαπραγματευτικής στρατηγικής με επιστολές υποταγής στις αδιέξοδες πολιτικές της κ. Μέρκελ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης. 

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι αποφάσεις της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και του Συμφώνου Ανάπτυξης δεν συνιστούν «ήττα της γερμανικής κυβέρνησης», αλλά επιχειρούν να θωρακίσουν το ευρώ ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα και γενικότερα την Ευρωζώνη που κλυδωνίζεται απ' τις συνέπειες της κρίσης. Η θωράκιση του ευρώ οδηγεί σε βήματα ενοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής και της ενιαίας εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα των κρατών μελών. Άρα θα υπάρχουν σταθερά χώρες που δεν θα συμμορφώνονται στους κανόνες λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης».
Star.gr



Πηγή: http://www.greekznews.com/

No comments:

Post a Comment